Red Bull Habitoor Amsterdam
“A home away from home”
We hebben het er allemaal over: Red Bull Nederland omarmt de Habitoor visie en hanteert de insteek dat hun nieuwe Habitoor op alle fronten de thuiswerkplek moet aftroeven. Het moet zo’n magnetische werking hebben dat je er zoveel mogelijk naar toe wilt. Omdat je onderdeel wilt zijn van de Red Bull vibe, en omdat het de meest inspirerende werk- en ontmoetingsplek is. Je kunt er werken zoals jij dat wilt; dynamiek creëren en de rust opzoeken. Een plek waar je lol hebt, herinneringen opbouwt en nieuwe plannen smeed. Een plek waar de menselijke factor bepalend is. Casper Schwarz Architects ontwierp in opdracht van Red Bull Nederland het eerste echte Habitoor.
CEO Jan Smilde gelooft sterk in de synergie op de werkvloer. Hij ziet thuiswerken als een bewezen mogelijkheid maar zeker niet als de basis van het werkproces. Daarom is gekozen voor een schitterende locatie aan het Amsterdamse IJ en is het uitgangspunt dat het behalve een aansprekend ‘Red Bull interieur’ ook een comfortabel en goed doordacht interieur moet zijn. Mede een aspect waarop het pitchontwerp van Casper Schwarz Architects tot het winnende ontwerp is gekozen. De huidige huisvesting is een abstract skatepark in een voormalige loods. Bijzonder maar met veel kanttekeningen. Het nieuwe Awarehouse biedt een sterk casco met diepe vloeren en een breed uitzicht over het IJ aan beide zijden. Casper Schwarz: “Een Habitoor heeft weinig met een traditionele werkvloer te maken. Het gaat hier om de menselijke interactie. Bij binnenkomst duik je meteen de synergie in. Een ruimte waar van alles gebeurt: ontmoeten, overleggen, drinken, lunchen, gamen, werken, kennisdelen. Er vinden townhall meetings plaats, er worden filmproducties geschoten, DJ-party’s en andere activiteiten georganiseerd. Het is een open ruimte die met een akoestische lamellenwand wordt afgescheiden van de rustiger delen waar werkplekken, overlegplekken, focusrooms en edit-suits zijn geformeerd. In de lamellen wand zijn behalve de centrale bar ook halfpipe elementen geschoven waarin je kunt loungen, overleggen, bellen of werken. Schakelen van de ene plek naar de andere gaat moeiteloos; alles is op korte afstand en je kunt steeds zien of er iets in gebruik is. Zo kan elke medewerker zijn of haar eigen workflow vinden. Om de andere verdieping ook deel te maken van de synergie is er een enorme vide met een brede trap gecreëerd. Dit is tevens een groot zitmeubel waar vanaf je de Amsterdamse havens overziet.

Sloopschepen
Het Awarehouse laat zich voor staan op haar duurzame bouwwijze. Duurzaamheid is altijd een onderdeel geweest van de Red Bull strategie: vanaf het begin focussen zij zich op geschikte verpakkingen en blikjes, het verminderen van CO2-uitstoot en energieverbruik bij productie en transport. Casper Schwarz over de duurzaamheidszijde van het Red Bull interieur: “Duurzaamheid gaat mede over lokaal hergebruik. Het pand staat midden in het Amsterdamse havengebied en het eerste wat je ziet als je naar buiten kijkt zijn schepen. Dus we hebben een scheepssloperij gezocht die ons wanddelen uit sloopschepen kan leveren. Aangezien de werkvloeren open en diep zijn zochten we naar een oplossing om de werkplekken niet visueel dominant te laten zijn. Dan zou het meer op een callcenter of een krantenredactie gaan lijken. Van de scheepswanden laten we elementen maken waaraan de werkplekken als ‘wings’ zijn geschakeld. Het zijn tevens enorme plantenbakken welke ogenschijnlijk random over de vloer zijn gepositioneerd, want netjes recht pas niet bij Red Bull. Langs de gevels zijn aanvullend diverse ‘open huiskamers’ geplaatst. Lounge opstellingen waar je met een super uitzicht ondersteunende activiteiten kunt doen. Het resultaat is een creatieve smeltkroes: samenwerken, overleggen, brainstormen, produceren of je even afsluiten; het loopt perfect door elkaar heen.

Vleugels
Red Bull ontleent zijn identiteit niet aan 5 kernwoorden of een geformuleerd DNA. Red Bull is Red Bull. En de grootste kracht is dat zij anderen ‘vleugels geven’. Bij alles wat Red Bull doet buiten het produceren en verkopen van blikjes energie drank hebben zij steeds dezelfde gedachte: Hoe kunnen we een sporter, een muzikant of een artiest vleugels geven? Hoe kunnen we hem of haar maximaal ondersteunen om te kunnen presteren? Red Bull heeft een menselijke cultuur, zowel intern als extern. En daar is het interieur ook op ontworpen. Warmte, licht, comfort, vrijheid. Aangevuld met Red Bull creativiteit: centraal door het pand loopt een expositie van wandschilderingen, en er staan meubels van kiteboards, halfpipes om in te overleggen, een DJ-booth, crossmotoren, Alpha Tauri kleding en vanzelfsprekend Formule 1 attributen. En ook items die herinneren aan een knallend succes. Normaal gesproken zijn interieurarchitecten wat terughoudend op het vrijgeven van decoratieve invullingen, maar Casper Schwarz geeft de Red Bull medewerkers graag de ruimte: “Als je vrijheid wilt geven moet je ook letterlijk vrijheid geven. Bij Red Bull werken creatievelingen met oog voor detail. Ze hebben een lange historie in het op de kaart zetten van actiesporten, dat moet een plek krijgen. Zo verwerken we skateboarddecks als traptreden. We gebruiken daarvoor niet alleen de skatedecks van Red Bull atleten, maar juist ook van alle belangrijke lokale Nederlandse Skateshops & skateparken. Om daarmee ook de lokale scene te ondersteunen. Bij Red Bull zitten ze altijd vol ideeën waar samples en testopstellingen voor nodig zijn. Door hier ruimte aan te bieden ontstaat de hun natuurlijke werkomgeving. Hun thuishonk, het “Red Bull Habitoor”.

Energie
De visie achter het Habitoor is gebaseerd op vrijheid. Vrijheid in je werkproces, je dagindeling en de mogelijkheid om andere zaken in je leven naar eigen inzicht te verweven. Zolang je verantwoordelijkheid neemt voor je output. Red Bull is van nature geen stijve organisatie en de keuze om naar de Houthavens te gaan sluit ook hier perfect bij aan. Creatieve organisaties vestigen zich hier graag, omdat dit een leefomgeving is waar wonen, werken, horeca en ontspanning op een natuurlijke wijze door elkaar lopen. Het is een mooie biotoop, gevormd door de mensen, de bebouwing, het water en de levendigheid. Red Bull had ook voor een pand in de binnenstad kunnen kiezen. Maar dit nieuwe pand, met zijn enorme raampartijen en het archetypisch pakhuis gevelontwerp, in combinatie met het weidse uitzicht over het IJ-water heeft zijn eigen kracht en geeft de energie die bij dit merk hoort. Ook al zijn de vloeren groot, als je hier een dag in je eentje zou zitten voel je je ook thuis. Letterlijk ‘A home away from home’.

Het nieuwe Red Bull Habitoor wordt in september 2020 in gebruik genomen
Lees meer over de Habitoor huisvestingsvisie op www.habitoor.nl
Interieurontwerp: Casper Schwarz Architects (Casper Schwarz, Amy Wanders, Muzeyyen Guldas and Marit Willems)
Project management: Dames2
Casco architect: Dedato Ontwerpers en architecten
Ontwikkelaar: Heren2
Locatie: Awarehouse, Houthavens Amsterdam






Images copyright by Red Bull and Casper Schwarz Architects.
Related: Houthavens, Amsterdam, architectuur, nieuwbouw, werkplekstrategie, werkplekontwikkeling, huisvesting, project, projectontwikkeling, post-covid, het nieuwe normaal, interieurontwerp, interieur, interieurbouw, interieurarchitect, givesyouwings, geeftjevleugels, clubhuis, thuiswerken, samenwerken